top of page
  • Yazarın fotoğrafıKheireddine Saidi

Bülten | Cezayir-Senegal İlişkilerinin Gelişimi

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2022

Cezayir-Senegal ilişkileri, Afrika kıtasının batısını kuzeye bağlamak için eski zamanlardan beri ticaret yollarına katılmış oldukları için tarihin ileri bir aşamasına uzanıyor.


Yenilenen Cezayir-Senegal İlişkilerinin Evrimi:


Altmışlı ve yetmişli yıllarda Birleşmiş Milletler bünyesinde ve özellikle Bağlantısızlar Hareketi içinde iki ülke arasındaki ilişkiler daha da güçlenmiştir. İkili arasındaki ilişki, 2015 yılında Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’in ziyaretinin ardından belirgin bir değişime tanık olana kadar evrimsel bir yolda kalmıştır. Ancak ticaret alışverişleri zayıf kalmış ve iki ülke arasındaki tarihi ve siyasi ilişkiler düzeyinde yükselme görülmemiştir. Örneğin 2015 yılında Cezayir ile Senegal arasındaki ticaret alışverişlerinin değeri 8 milyon doları geçmemiştir. Bunların çoğu petrokimya veya yakıt olarak karşımıza çıkmıştır. Senegal ise ağırlıklı olarak Cezayir’e balık ihraç etmiştir. İkili arasındaki bu düşük ticaret alışverişi, Dakar İş Liderleri Forumu’nun (FCE) oturum aralarında iki ülkeyi karşılıklı olarak Cezayir ve Senegal ürünleri üzerine görüşmeye teşvik etmiştir. Cezayir’deki Senegal Büyükelçisi Papa Omar Ndiaye de Cezayirli iş adamlarını Senegal’deki ekonomik yatırımlarını artırmaya davet etmiştir. 2017’de büyükelçi iki ülke arasındaki yatırım yolunun geniş olduğunu ve 8 milyar dolara ulaşması gerektiğini belirtmiştir. Bu çabaya bir dizi Cezayirli şirket katılmış ve Senegal pazarına girmek amacıyla Senegal’de düzenlenen ekonomik sergilere fiilen taşınmıştır.



Senegal ve Cezayir, aralarındaki ilişkiyi geliştirmek amacıyla ortak eylem gerçekleştirecek bir parlamenter grup kurmuştur. Cezayir’in Senegal’deki fiili varlığı 2018’de Dakar Ekonomi Fuarı’nda güçlenmiştir. 340 ton kapasiteli 13’ten fazla treyler, 25 Şubat 2019’da 3.900 km’yi aşan bir rotada Moritanya’ya ve Dakar’a hareket etmiş ve 1.100 tondan fazla tarım ürünü ihracı gerçekleşmiştir.

İki ülke arasındaki ilişkiler Ticani’ye Tarikatı’nın halefi İbrahim Niassa’nın Cezayir’deki yüksek makamlar tarafından kabul edilmesiyle somutlaşmıştır. Ayrıca Niassa’nın vefatından sonra, Cezayir Cumhurbaşkanlığı Senegal halkına taziye iletmiştir. Aynı yıl, Cezayir’in küçük v orta ölçekli işletmelerden sorumlu bakanı, ortaklıkları pekiştirmek amacıyla Senegal’in Cezayir büyükelçisini kabul etmiştir.


Cezayir’in Senegal ile güçlü ekonomik ortaklıklar kurma yönündeki eğiliminin tezahürlerinden biri, Cezayir Ulusal Bankası’nın Senegal’de banka açma niyeti olarak karşımıza çıkmaktadır. Cezayir Ulusal Bankası Genel Müdürü, bunun iki ülke arasındaki ticaret alışverişini geliştirmek ve güçlendirmek amacıyla olduğunu belirtmiştir.


Senegal’in Cezayir Büyükelçisi de ülkesinin Cezayir’in yenilenebilir enerji üretimindeki uzmanlığından yararlanma arzusunu teyit etmiştir. Bu doğrultuda "Câblerie Algérienne" grubunun merkezindeki Cezayir-Senegalli iş toplantısının açılışında, "Cezayir’in enerji, tarım, endüstriyel bir temelin geliştirilmesi (endüstriyel tekstil) ve mesleki eğitim alanlarında deneyimleri, ithalatı azaltırken önde gelen bir ulusal sanayi geliştirmeyi büyük ölçüde başardı.” demiştir. Bu durum, Senegal hükümetini Cezayir’in deneyiminden yararlanmak ve bazı uzmanlıkları ileri bir düzeye aktarmak noktalarında motive etmektedir.



Ayrıca, 1 Kasım 2022’de yapılması planlanan Arap Zirvesi’nin bir parçası ve hazırlıkları kapsamında Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall’i onur konuğu olarak davet etmiştir.

12 görüntüleme
bottom of page