Rusya-Cezayir ilişkileri tarihsel olarak ileri aşamalara gitmiştir. İki ülke arasındaki ilk temas 16. ve 17. yüzyıllarda gerçekleşti. Cezayir donanması Akdeniz’de batı gemilerine saldırırken, Rusya, Akdeniz’deki ticaretini sağlamak için ticaret gemilerini korumak amacıyla Cezayir donanması ile müzakere etmek ve Osmanlı Devleti güvencesiyle dostluk anlaşmaları yapmak zorunda kalmıştır.
Fransızların Cezayir’i işgali sırasında (1830-1954) Rus-Cezayir iletişimi kesmiştir. Bu devrimin Batı kapitalist egemenliğine karşı bir işçi devrimi olduğunu gören Rusya, bu nedenle 1954’te Fransız egemenliğine karşı Cezayirli devrimcilere desteğini ilan etmişti. Bu devrimin Batı kapitalist egemenliğine karşı bir işçi devrimi olduğunu gören Rusya, bu nedenle 1954’te Fransız egemenliğine karşı Cezayirli devrimcilere desteğini ilan etmişti.
Bu nedenle, Rusya liderliğindeki doğu kampı ile Amerika liderliğindeki batı kampı arasında küresel olarak var olan mücadelede Rusya, ülkedeki Fransız hegemonyasına karşı Cezayir halkının yanında maddi, diplomatik ve askeri duruşunu yeniden ilan etmişti. O zamanlar Sovyetler Birliği, bir dizi Cezayirli devrimcinin faaliyetlerini benimsedi. Rusya, Fransa’ya karşı savaşında Cezayir halkının ve Kurtuluş Cephesi partisinin yanında olduğunu Birleşmiş Milletler oturumlarında birden fazla kez doğruladı. Sovyetler Birliği, radar kullanımı konusunda eğitim vermenin yanı sıra Hava Kuvvetlerinde bir dizi Cezayirli subayı eğitti.
Rusya’nın Cezayir meselesindeki bu tutumu, Cezayir’in bağımsızlık sonrası politikası üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Cezayir, kendisini batı emperyalizmine karşı doğu kampına sempatik buldu. Bu nedenle Cezayir 1962’de sosyalist sistemi benimsedi ve Sovyetler Birliği ile ekonomik ve kültürel ortaklıklarını ilan etmişti.
Orada durmadı. Aksine, bağımsız Cezayir askeri ve sivil öğrencilerini Sovyet askeri okullarına göndermesiyle Sovyetler Birliği ile Cezayir arasındaki ilişkiler daha da güçlendi. Cezayir yeterliliklerinin çoğu Rus okullarında oluşturulmuştur. Cezayir ordusu, Sovyet ordusunun yapısı ve organizasyonundan büyük ölçüde etkilendi. Bu, siyasi karar vericiyi Cezayir ordusunu silahlandırmak için Rusya’ya güvenmeye sevk etmişti.
Tunus’ta Habib Burgiba Batı akımını temsil ederken, Fas Sultanı Batı kontrolüne tabi olduğundan, Rusya Cezayir’i bölgedeki güçlü devrimci stratejik müttefik olarak gördü. Cezayir’in bölgedeki güçlü stratejik ortak olarak kalmasıdır.
İki ülke liderleri karşılıklı ziyaretlerde bulundu ve Rusya, Cezayir’de bir dizi yatırım yapmıştı. Cezayir Devlet Başkanı Houari Boumediene ağır bir şekilde hastalanınca bu bir sır olarak kaldı ve siyasi ve askeri liderlerine mutlak güveni nedeniyle tedavi için Rusya’ya gitmeyi seçmişti.
İki ülke arasındaki ilişkiler, seksenli ve doksanlı yıllarda Sovyetler Birliği’nin içinde bulunduğu kötü durum nedeniyle bir miktar soğukluk yaşamış ve 1999’da Abdülaziz Buteflika’nın Cezayir cumhurbaşkanlığına gelmesiyle ilişkiler güçlenerek geri dönmüştür.
İktidarının başında, Rusya’nın başını çektiği Cezayir’in geleneksel müttefiklerine bahse girdi. Abdülaziz Buteflika’nın Rusya ziyareti sırasında 8 milyar dolarlık silahlanma anlaşmaları imzalanmış.
Ruslar, iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin geri dönmesini memnuniyetle karşıladı ve bu nedenle Cezayir Cumhurbaşkanı Moskova’da birden fazla kez ağırlandı ve iki ülke, Avrupa’ya gaz satışı başta olmak üzere ortak çıkarları gözeterek ikili anlaşmalara varmayı başarmıştı.
İki ülke, gaz piyasasını düzenleyen bir ekonomik yapı kurmaya çalıştı. Ancak düşük gaz fiyatları, projenin ilk etapta devam etmesine izin vermedi.
Rusya, özellikle petrol fiyatlarının rekor seviyelere çıkarak Cezayir’in 1.000 milyar doları aşan ticaret fazlası vermesinin ardından Cezayir’i stratejik bir müttefik olarak görmeye devam etmiş, bunu zayıflayan ticaretini canlandırmak için bir fırsat olarak görmüş ve bu nedenle Cezayir’i stratejik bir müttefik olarak görmeye devam etmiştir. Cezayirli ortağa birkaç silah anlaşması teklif etmişti.
Bu silah anlaşmaları, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiyi yeniden zirve noktasına getirdi. Rusya, Cezayir’i güçlü bir geleneksel stratejik müttefik olarak buldu, özellikle Birleşmiş Milletler, Kırım Savaşı nedeniyle Rusya’ya yaptırım teklif ettiğinde, Cezayir bu askeri müdahaleyi kınamayı reddetmişti.
Cezayir de Rusya’nın Suriye’ye askeri müdahalesini kınamayı reddetti, çünkü Suriye’nin dağılmamasının tek garantörü olduğu için iktidardaki rejimin devamlılığının korunması gerektiğine inanıyor. Ayna anda Rusya, Batı Sahra meselesi gibi birçok uluslararası konuda Cezayir’e destekleniyor.
Tıpkı son on yılda Cezayir-Rusya ilişkilerinin dikkate değer ve önemli bir gelişmeye tanık olması gibi, Rusya tarafından yalnızca Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Cezayir’e bazı stratejik silahların münhasıran satışında somutlaştı, örneğin: S-300 ve S-400 Bölgede sadece Cezayir satmak için teklif alan Cezayir, ondan sonra Rusya’dan bir uçak filosu ve uçağın yükseltilmiş Rus savaş uçağı Sukhoi 35 ve Sukhoi 57 versiyonunu gelişmiş denizaltılara ek olarak ve ikisi ülkeler Cezayir’de hafif ve orta askeri sanayilerde ortaklık kurma konusunda anlaştılardır.
Cezayir siyasi sistemi ile Rus siyasi sistemi arasındaki güçlü ilişki, 2019’da Cezayir’de iktidardaki siyasi sistemle gerçekleşen halk hareketinde kaosun Cezayir’e veya bölgeye faydası olmayacağı iddiasıyla Rusya’nın desteğinde de somutlaştı.
Cezayir’deki halk hareketi sırasında üst düzey bir siyasi heyet Rusya’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Cezayir’deki siyasi sürece desteğini ifade eden ve Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaid Salih’in attığı ilan etmişti.
Rusya, 2019’un sonunda Cezayir cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından mevcut Cezayir cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune’yi de ilk tebrik eden ülke oldu. Cezayir cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından, Rusya’nın Cezayir’in terk etmeye niyeti olmayan stratejik ve güvenilir bir müttefiki olduğunu doğruladı. Hatta Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Cezayir’i ziyaret etmeye ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmeye davet etmişti. Rusya Devlet Başkanı Putin, bu davete, Cezayir Devlet Başkanı’nın Rusya’ya yaptığı ziyarette iki ülke arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalamayı teklif ederek yanıt verdi. Cezayir’in kabul ettiği buydu ve önümüzdeki günlerde de olacak gibi görünüyor. Bu anlayışlar, Rusya’nın Afrika’da Rus Sputnik anti-Corona aşısının üretimi için ortak olarak Cezayir’i seçmesine yansıdı. ayrıca Rusya Cezayir’e Cezayir çölünde gaz arama alanında iş birliği ve Trans-Sahra doğalgaz boru hattı projesine (Nijerya-Cezayir) ortak olarak girme teklifinde bulunmuştur.
Cezayir ile Rusya arasında da 2020 yılında iki ülke arasında stratejik ortaklığın etkinleştirilmesi için bir anlaşmaya varıldı, böylece iki ülkenin 13-17 milyar dolar değerinde yeni silahlar üzerinde anlaştığına dair haberler konuşuluyor ve biten bir anlaşma dahilinde. iki tarafın bu yıl 2022’de imzalamayı planladığı stratejik bir ortaklığın imzalanması.
Rusya, Cezayir’in kurucu üyesi olduğu ve Çin, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya’yı içeren BRICS ekonomik grubuna katılmak için resmi talebini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Bu anlaşmanın sonuçlarından biri, ABD Kongresi’ndeki bazı parlamenterlerin, Rusya ile yapılan büyük silah anlaşmaları nedeniyle Cezayir’e yaptırım uygulanması için ABD hükümetine talepte bulunmasıydı.
Cezayir Halk Meclisi Başkanı, 14 Kasım 2022 tarihinde Rusya’nın Cezayir Büyükelçisi Valerian Shuvaev’i kabul etti ve iki ülke arasındaki tarihi ilişkileri ve iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmenin yollarını gözden geçirdiler ve üzerinde anlaşmaya vardılar. özellikle yüksek öğretim ve bilimsel araştırma alanında iki ülke arasındaki iş birliğini teşvik etme ihtiyacı. Cezayir cumhurbaşkanının Rusya ziyaretinin bu yıl bitmeden planlanması da kararlaştırıldı.
Sonuç olarak, 1954’te Cezayir devriminin başlangıcından bu yana Cezayir-Rusya ilişkilerinin örnek teşkil ettiğini ve bu ilişkilerin iki taraf için de kazan-kazanma konusunda seçkin bir aşamaya gelene kadar sürekli gelişme içinde kaldığını söyleyebiliriz. iki tarafın her biri için ilişki kazanın.
Comments