top of page
  • Yazarın fotoğrafıAKEM

Gündem | Afrika'da Yaşanan Gelişmeler



1. Güney Afrika’nın Eski Cumhurbaşkanı Jacop Zuma Gözaltına Alındı


Güney Afrika Cumhuriyeti'nde "mahkemeye itaatsizlik" suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırılan eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, memleketi Kwazu Natal eyaletinin Nkandla şehrinde güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda Zuma'nın 7 Temmuz'u 8 Temmuz'a bağlayan gece yarısından önce teslim olması gerekiyordu. Zuma'nın kendisine verilen yasal sürenin dolmasına dakikalar kala teslim olması dikkat çekiciydi.


Jacop Zuma görevi kötüye kullanma, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçları dâhil olmak üzere toplam 16 suçlamadan yargı karşısında hesap veriyor. Ayrıca Zuma, iddiaları soruşturan Eyalet Soruşturma Komisyonunun çağrısına rağmen sürekli bir şekilde mahkeme karşısına çıkmayı reddetmişti.


Zuma, 4 Temmuz Pazar günü, Nkandla'daki evinin çevresinde destekçileriyle bir araya gelerek basına konuşmuştu. Basın açıklamasında inançları için hapse girmekten korkmadığını belirten Zuma, yaşı nedeniyle hapse girmesinin ölüme mahkûm olmakla aynı şey olduğunu ifade etti.


Anayasa Mahkemesi 29 Haziran'da Zuma'yı mahkemenin çağrısını dikkate almamak suretiyle "mahkemeye itaatsizlik" suçundan ertelemesiz 15 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.


Tarih: 08.07.2021




2. Boko Haram Terör Örgütü Nijerya’da Saldırı Düzenledi


Batı Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram'ın düzenlediği saldırıda 18 kişi öldü.


Ulusal basında yer alan haberlere göre, terör örgütü üyeleri, Adamawa eyaletine bağlı Danga köyüne saldırı düzenledi.


Saldırıda 18 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı.


Öte yandan Adamawa Polis Eyaleti Sözcüsü Suleiman Nguroje, olayla ilgili henüz açıklama yapmadı.


Nijerya ordusu, 5 Haziran'da ülkenin Borno eyaletinde Boko Haram'a karşı düzenlediği operasyonda 11 teröristi etkisiz hale getirmişti.


Ülkede 2000'li yılların başından beri varlık gösteren Boko Haram'ın, 2009'dan bu yana düzenlediği kitlesel terör eylemlerinde, 20 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.


Törer örgütü, 2015'ten bu yana ülkenin sınır komşuları Kamerun, Çad ve Nijer'de de saldırılar gerçekleştirdi. Örgütün, Çad Gölü Havzası'ndaki saldırılarında en az 2 bin kişi hayatını kaybetti.

Ülkede, terör saldırıları ve çatışmalar nedeniyle yüz binlerce kişi göç etmek zorunda kaldı.


Tarih: 08.07.2021



3. Mısır Yönetimi Hedasi Barajı Konusunda Belirli Bir Zaman Çerçevesine Sahip Bağlayıcı Bir Anlaşma İstiyor


Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, hâlihazırda Afrika Birliği Başkanı olan Kongolu mevkidaşı Felix Tshisekedi'ye Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği ve bölgede krize neden olan Hedasi Barajı için belirli bir zaman çerçevesine sahip bağlayıcı anlaşma istediklerini belirtti.


Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Afrika Birliği Başkanı Tshisekedi, Sisi'yi telefonla aradı. Görüşmede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Hedasi Barajı'na ilişkin yapacağı oturum öncesi konuyla ilgili gelişmeler ve görüşler ele alındı.


"Etiyopya'nın uzlaşmaz tavrı, durumu dayatma çabası ve konuyla ilgili müzakerelerin durması" nedeniyle Hedasi Barajı meselesini BMGK'ye taşıdıklarını kaydeden Sisi, baraj konusunda belirli bir zaman çerçevesine sahip bağlayıcı anlaşmaya varmak istediklerini dile getirdi.


Tshisekedi de Hedasi Barajı meselesinde adil ve dengeli anlaşmaya varmak amacıyla çalışmak için koordinasyonun devam edeceğini vurguladı. Etiyopya ise ikinci dolum sürecini başlattığını bildirdi.


Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı, 6 Temmuz'da Etiyopyalı Su, Sulama ve Enerji Bakanı Seleshi Bekele'den ülkesinin Hedasi Barajı'nın ikinci dolum sürecini başlattığını belirten resmi mektup aldıklarını açıklamıştı.


Tarih: 08.07.2021


4. Afrika'nın Aşı Gereksinimi, Senegal'de Kurulacak Fabrikayla Karşılanacak


Senegal, Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve ABD finansmanıyla yeni tip korona virüs (Kovid-19) ve diğer salgın hastalıklarda kullanılacak aşılar için üretim merkezi kuruyor. Cumhurbaşkanı Macky Sall, ABD ve Dünya Bankası temsilcileriyle Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa kalkınma finansmanı paydaşlarının yer aldığı "Avrupa Takımını" kabul etti.


Cumhurbaşkanı Sall, taraflarla, başkent Dakar'daki Pasteur Enstitüsü bünyesinde, başta Kovid-19 olmak üzere birçok salgın hastalığın aşısının üretileceği fabrikanın kurulmasına ilişkin protokolü imzaladı.


Fabrikanın inşaatına bu yılsonunda başlanması ve 2022 sonuna kadar 25 milyon doz aşı üretimi planlanıyor.


Yaklaşık 200 milyon avro finansman sağlanacak projenin tarafları arasında Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika yer alıyor.


Kıtadaki aşı ihtiyacının neredeyse tamamını Senegal’deki kurulacak olan fabrika karşılayacak. Fabrikadaki üretimin, Afrika'daki çeşitli hastalıklarda ihtiyaç duyulan aşı ihtiyacının yüzde 99'unu karşılaması hedefleniyor.


Yaklaşık 1,2 milyar kişinin yaşadığı Afrika kıtasında kullanılan aşıların yüzde 99'u ithal ediliyor.


Tarih: 10.7.2021




5. Ruanda, Mozambik'e 1000 Kişilik Polis ve Asker Konuşlandırdı


Ruanda, son aylarda terör örgütü Ensar'ul Sunna'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Mozambik'in kuzeyindeki Cabo Delgado vilayetine, 1000 kişilik polis ve asker gücü konuşlandırmaya başladığını duyurdu.


Ruanda hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Mozambik hükümetinin talebiyle terörle mücadeleye destek olmak için asker ve polislerden oluşan 1000 kişilik birliğin, bugünden itibaren bölgeye konuşlandırılmaya başlandığı kaydedildi.


Açıklamada, birliğin hem Mozambik güçleri hem de Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) birliklerine sahada destek olacağı aktarıldı.


Hint Okyanusu kıyısındaki Doğu Afrika ülkesi Mozambik'te Ensar'ul Sunna'ya yönelik askeri operasyonlar sürüyor. Mozambik Savunma ve Güvenlik Güçlerinin (FDS), Cabo Delgado bölgesinde 21 ve 23 Haziran'da yaptığı operasyonlarda 150 terörist etkisiz hale getirilmişti. Ensar'ul Sunna örgütünün sivillere yönelik saldırıları nedeniyle göç edenlerin sayısı son 4 yılda 800 bine yaklaştı.


Ülkede, doğal gaz ve değerli maden kaynaklarının bulunduğu Tanzanya sınırındaki Cabo Delgado'da, örgütün 4 yıl önce başlayan saldırılarında bugüne kadar 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Saldırıları gerçekleştiren silahlı grubu yerel halk "Eş-Şebab" olarak adlandırıyor.


Tarih: 09.7.2021




6. Sudan'da 15 Kabilenin Katılımıyla 1. Kültürel Çeşitlilik Festivali Düzenlendi


Sudan'ın dört bir tarafından farklı kabilelerin mensupları, kültürler arası etkileşim ve beraberlik ruhunun güçlenmesi için başkent Hartum'da gelenek, görenek ve kültürel zenginliklerini sergilediği etkinlikte bir araya geldi. Bir grup girişimci gencin, yıllardır yaşanan iş savaş ve çatışmalar nedeniyle parçalanan toplumsal dokunun güçlendirilmesi amacıyla Kültür ve Enformasyon, Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde düzenlediği 1. Kültürel Çeşitlilik Festivali'ne, yerli ve yabancı ziyaretçiler ilgi gösterdi.


Sudan Ulusal Müzesi bahçesindeki etkinliğe katılan Afrika ve Arap kökenli kabileler, yöresel ezgiler ve danslar eşliğinde açtıkları stantlarda, bölgelerine has kıyafet, yiyecek, el işi ürünleri, tarım ve günlük hayatta kullanılan malzemeleri sergiledi.


Etkinliğin organizatörü Muhammed Meczub, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sudan'ın çok farklı ve zengin kültürel yapıya sahip olduğunu dile getirdi. "Birbirimizi kabullenebilmemiz için tanışmamız lazım" diyen Meczub, Sudan'daki farklı kabilelerin adetleri ve geleneklerini tanıtmak için bu etkinliği düzenlediklerini, etkinliğe ülkenin dört bir tarafından 15 kabilenin katılım sağladığını söyledi.


Tarih: 10.7.2021




7. Afrika'da Kovid-19 Nedeniyle Ölenlerin Sayısı 154 Bine Yaklaştı


Afrika'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 154 bine yaklaştı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, kıtada vaka sayısı 6 milyon 81 bin 28'e ulaştı.


Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 153 bin 977'ye, iyileşenlerin sayısı ise 5 milyon 289 bin 804'e yükseldi.


Kıtada en fazla vaka Güney Afrika Cumhuriyeti, Fas, Tunus, Mısır, Etiyopya ve Libya'da tespit edildi.

Virüse bağlı en fazla can kaybı da Güney Afrika Cumhuriyeti, Mısır ve Tunus'ta kayıtlara geçti. "ourworldindata.org”da yer alan verilere göre, yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip Afrika'da, virüse karşı bugüne dek yaklaşık 57 milyon doz aşı yapıldı.


Tarih: 14.07.2021




8. Angola'da Sıtma Vakaları Düşüşte


Afrika ülkelerinden Angola'da yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını sırasında sıtma vakalarında düşüş olduğu bildirildi.


Afrika ülkelerinden Angola'da sağlık yetkilileri, yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını sırasında sıtma (malaria) vakalarında düşüş olduğunu açıkladı. Petrol zengini ülkede bu yıl sıtma nedeniyle 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirten yetkililer, Huambo şehrinde bir hastanede bu yıl salgının başında 300 sıtma hastası bulunurken, yılsonunda yalnızca 56 kişinin sıtma tedavisi gördüğünü söyledi. Sıtma vakalarındaki düşüşün, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında hükümet tarafından ülke genelinde dağıtılan ilaçlarla bağlantılı olabileceği düşünülüyor.


Öte yandan Angola, dünyada en fazla sıtma vakası görülen ve sıtma kaynaklı can kaybı yaşanan 10 ülke arasında yer alıyor.


Tarih: 15.07.2021




9. BM, Etiyopya'daki Tigray çatışmasında İki Tarafı da İhlallerle Suçladı


ADDİS Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmada hükümet ve isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) taraflarını ihlallerle suçladı.


BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinden yayınlanan üç maddelik bir kararda, Tigray bölgesindeki insan hakları, HIV/AIDS bağlamında insan hakları, engelli kadınlara ve kız çocuğa yönelik şiddete ilişkin konuları ele alındı. Kararda, Tigray ‘da 4 Kasım 2020'den bu yana devam eden çatışmalarda iki tarafın da işlediği ciddi insan hakları, uluslararası insan ve mülteci hakları ihlalleri ilişkin raporlardan büyük endişe duyulduğu belirtildi.


İnsan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu iddia edilenlerin sorumlu tutulması gerektiğinin altını çizen komiserlik, ayrıca Eritre birliklerinin Tigray bölgesinden hızlı ve doğrulanabilir şekilde geri çekilmesi çağrısında bulundu.


Komiserlik, engelliler de dâhil kadın ve kız çocuklarının istismarlara karşı korunması gerektiğini ve HIV önleme, bakım ve desteği almalarının sağlanması gerektiğini kaydetti. Tigray bölgesinde tek taraflı ateşkes ilan edilmişti Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, TPLF isyancılarının ele geçirdiğini ileri sürdüğü Tigray bölgesinde tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu. Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyancı TPLF güçlerinin, 3 Kasım 2020'de Etiyopya'nın Kuzey Komutanlığı birliklerine saldırması ve sonrasında Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karşı askeri harekât kararı almasının ardından eyalette 1,7 milyondan fazla kişi yerinden oldu.


Afrika'daki sığınmacı yükünü en yoğun şekilde sırtlanan ülkelerden Sudan'da, çoğunluğu Güney Sudan'dan olmak üzere 1 milyondan fazla sığınmacı bulunuyor.


Tarih: 13.07.2021

bottom of page