top of page
  • Yazarın fotoğrafıAKEM Editör

Bülten | AKEM Afrika Bülteni | Şubat 2022

Afrika'da askeri darbeleri inceleyen Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi'nin aylık yayınladığı Afrika Bülteni'nin Şubat 2022 sayısı yayınlandı.


Afrika’nın pek çok ülkesinde sancılı iktidar değişim süreçlerine şahit olduk. Manipüle edildiği iddia edilen seçimler, şeffaf olmayan süreçler, babadan oğula devredilen koltuklar ve daha fazlası konuşuldu. Askerlerin siyasete müdahalesi de Afrika ülkelerinin bağımsızlıklarını elde etmelerinden beri gördüğümüz bir durum. Son dönemde artan bu müdahalelerin birçoğu başarılı oldu ve darbeye dönüştü. Yalnızca Batı Afrika’da son 17 ayda 4 farklı darbe yaşandı.


Afrika’daki darbe algısı ülkeden ülkeye değişim göstermekle beraber çoğu zaman bölgesel ve uluslararası aktörlerin beraber dahil olduğu bir süreç olarak okunuyor. Yer yer eski sömürge bağlarına karşıt hareketler olarak gösterilmeye çalışılan darbelerin, ülkelerin kaynaklarının kullanımı ve uluslararası tutumlarında da etken olduğu görülebiliyor. Bu kapsamda AKEM’in bu ayki bülteninin büyük bölümünü darbelere ve siyasete müdahale şekillerine ayırdık. Ayrıca bu sayıda Sayın Büyükelçimiz ve hocamız Prof. Dr. Ahmet KAVAS’ı da ağırlamaktan mutluluk duyduk.


Emeği geçen tüm takım arkadaşlarım adına, keyifle okuyacağınız bir sayı olmasını diliyor, sonraki sayılarda da ilgi çekici Afrika başlıkları altında buluşmayı temenni ediyoruz.


Dr. Ensar Küçükaltan - AKEM Koordinatörü

AKEM AYLIK BULTEN_SUBAT 2022-K
.pdf
Download PDF • 6.60MB

bottom of page