top of page
  • Recep KOÇAK

Benin'de Açılan Mescitle Yüreklere Doğan Hidayet Güneşi

Benin ya da resmî adı ile Benin Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşuları Nijer, Nijerya, Togo ve Burkina Faso’dur.


2019 yılı şubat ayının ilk günlerinde bir dizi açılış ve ziyaret yapmak üzere Ahmet Yunus ve Berk Türk’le birlikte İstanbul’dan Benin’e gittik.



Ahmet Yunus liseyi Türkiye’de okumuş, halen İslami İlimler fakültesinde öğrenciliği devam eden Beninli bir kardeşimiz. O hem tercümanımız hem rehberimiz hem de ev sahibimizdi. Berk Türk ise benim gibi bir Deniz Feneri personeli ve açılışlarımızın kamera çekimlerini yapmak ve fotoğraflamak görevi onundu.


Derneğimizin Benin’de birlikte çalıştığı partner kuruluşun kurucu başkanı Mustafa Bey Ahmet Yunus’un ağabeyi. Seyahat boyunca bizim olabildiğince çok yer görmemiz ve çok açılış yapmamız için sıkı bir program hazırlamışlar. Özellikle de dönüşümüzden önceki cumartesi günkü program yoğunluğu baş döndürücü idi. Gün boyunca bir açılıştan diğerine koşmak çok heyecan verici olduğu kadar yorucuydu da.


Ziyareti gerçekleştirdiğimiz tarih itibariyle Benin’de derneğimizin açtığı su kuyusu sayısı 400’ü geçmişti. Çok sayıda Kur’an Kursu ve mescit inşa edilmişti. 10 gün süren Benin seyahatimiz sırasında o kuyulardan bazılarını ziyaret ettik. Herhangi bir arızası olup olmadığını anlamak üzere kontrollerini yaptık. Türkiye’den götürdüğümüz güzel hat çerçevelerini mescitlere kendi ellerimizle astık.



İETT çalışını bir grup güzel insanın kendi aralarında topladıkları paralarla Natitingou şehrinde inşa ettiğimiz iki katlı Kadın Eğitim Merkezi’nin açılışı muhteşem oldu. Açılışa şehrin idari ve mülki erkanı tam kadro katıldı. Merasim Türkiye’deki açılışların aksine saatlerce sürdü. Uzun konuşmalar yapıldı.


İETT çalışanlarının eseri olan merkezde farklı yaşlardan kadınlar hem dini eğitim alıyor hem de biçki, dikiş gibi el becerilerini kazanıyorlar. Bu hayra öncülük eden ve destek veren bütün güzel insanları tebrik ediyorum.



Ziyaretimiz sırasında bağışçılarımızın adak kurbanlarını kesip etlerini ihtiyaç sahiplerine dağıttık.

Yaptırdığımız bir Kur’an Kursunun görevlisi yüreğimizi serinleten şu sözleri söyledi; “Mahallemizde mescit yok. Bu Kur’an Kursu hem beş vakit namaz kıldığımız ibadet mekânımız hem de çocuklarımızın Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenip dini eğitim aldıkları önemli bir merkez. Bu mescit adeta mahallemizin üzerine doğan bir güneş oldu.”

 

Gerçekleştirdiğimiz çok sayıda açılıştan en anlamlısı İlhami ve Kadriye Gün adına yaptırdığımız mescidin açılışı idi. Atacora bölgesindeki Birugaba köyünde inşa ettiğimiz mescit köy halkı için sadece namaz kılınacak bir mekân olmaktan daha fazla anlam taşıyordu.



Bu mescit hıristiyan ve Müslümanların birlikte yaşadıkları bir köyde inşa edilmişti. Bağışçılarımız İlhami ve Kadriye Gün’ün destekleriyle inşa edilen mescit ve yanında açtırılan su kuyusu daha merasimi yapılmadan önce büyük katılımlı bir ihtidaya vesile olmuştu. Mescitler bölge halkının hem ibadet hem de eğitim ihtiyaçlarını karşılaması açısından büyük önem taşıyordu.


Açılış merasimi öncesinde ev sahiplerimiz müjdeyi verdiler; “Bugün burada iki merasim yapacağız. Birisi mescidimizin açılış töreni, diğeri ise köyümüzden bir grup Hristiyan komşumuzun Müslüman oluşuyla ilgili ihtida merasimi.”


Önce dualarla mescidimizi açtık. Sonra aramıza yeni katılan 10’u erkek, 11’i kadın kardeşlerimizi mescide davet ettik. Mihrap tarafında hepsi ayakta durdular. Hocaların duaları ve cemaatin aminleri ile ihtida merasimini tamamladık.


Beş vakit okunan ezanlar, cemaatle kılınan namazlar o köy halkından Müslüman olmayanlara günde beş defa yapılan bir çağrı anlamına geliyordu. Müslümanların omuz omuz kıldıkları namazlar dayanışmanın, kardeşliğin ve gücün birer nişanesiydi. Samimi çağrılar devam ettikçe İslam’a katılımların arkası gelecektir.


Hadisi şeriflerde Hz. Peygamber s.a.s Efendimiz, “Bir kişinin İslam’a girişine vesile olmanın yerdeki ve gökteki her şeyden daha hayırlı” olduğunu müjdelemişti. Başka bir rivayette de “vadiler dolusu kızıl tüylü deveden daha hayırlı” olduğu haber verilmişti. Diğer bir rivayette ise, “Bir kişinin ihtidasına vesile olmak üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha hayırlıdır” buyurulmuştu.

Ne mutlu hayatını insanların hidayetine vesile olacak hayırlı amellerle güzelleştirenlere.

Benin ve diğer bütün mazlum coğrafyaların insanları bizleri bekliyorlar.

Unutmayalım ki, “Gitmediğin yer senin değildir.”

 

 

“Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah’tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” (Tevbe /18)

 


23 görüntüleme
bottom of page