top of page

Togo, Mali’deki siyasi krizde arabuluculuk yapacak

AKEM Editör

6 May 2022

Togo Devlet Başkanı, askeri cuntanın 2020 yılında iktidara gelmesinin ardından sivil yönetime geçiş için Mali’de arabuluculuk yapmayı kabul etti.

Togo’ya çalışma ziyaretinde bulunan Mali Dışişleri Bakanı Abdoulaye Diop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Mali ile uluslararası toplum arasında diyaloğu kolaylaştırması için Togo’dan yardım istediklerini açıkladı.

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey de Diop’un paylaşımına karşılık, “Togo Cumhurbaşkanı Faure Gnassingbe ve Togo hükümeti, Mali ile uluslararası toplum arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya hazır.” sözlerini kullandı.

Diop, daha sonra basına yaptığı açıklamada, Togo’nun deneyiminden faydalanmak istediklerinin altını çizerek, anayasal düzene dönüş için 24 aylık bir sürenin düşünülebileceğini kaydetti.

Mali’de yapılan 18 Ağustos 2020’de yapılan darbenin ardından başta Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) olmak üzere uluslararası toplum, Mali’den anayasal düzene geçiş için bir yol haritası belirlemesini istiyor.

Mali, ocak ayında, sivil yönetime geçiş sürecinin 5 yıl olacağını duyurmuş, demokratik seçimlerin bu sürenin sonunda düzenleneceğini açıklamıştı.

Kaynak: AA

bottom of page