top of page

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud görevine başladı

AKEM editör

9 Haz 2022

Hasan Şeyh Mahmud, Kenya, Etiyopya ve Cibuti liderlerinin de aralarında bulunduğu bir törenle Perşembe günü Somali'nin 10. cumhurbaşkanı olarak göreve başladı.

Açılış konuşmasında Mahmud, Eş-Şebab'ın yarattığı tehlikeye ek olarak, şiddetli kuraklığın ülke için acil bir tehdit oluşturduğu konusuna dikkat çekti.

Yeni cumhurbaşkanı yolsuzluk, yoksulluk, güvensizlik ve insani krizle mücadele sözü verir; devam eden yağmur eksikliğinin ülke için ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Mahmud, Somali'nin kuraklığa karşı son derece savunmasız olduğunu ve kuraklığın kıtlığa dönüşeceğinden endişe duyulduğunu söyledi. Başkan, bu kuraklıkların artık neredeyse her yıl gerçekleştiğine dikkat çekti ve bunun iklim değişikliği de dahil olmak üzere birçok nedeni olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı, Somali'de uzlaşmaya ve kurumların restorasyonuna öncelik vereceğini söyleyerek önümüzdeki dört yıl için gündeminin ana hatlarını çizdi.

2012'den 2017'ye kadar daha önce cumhurbaşkanlığı yapan Mahmud, yeni döneminde "hukukun üstünlüğünün korunmasını, yargının güçlendirilmesini, halkın hükümete olan güveninin yeniden kazanılmasını ve yoksullukla mücadele edilmesini sağlayacağını" söyledi.

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, Cibuti Devlet Başkanı Omar Guelleh ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed de yeni yönetime destek verdiklerini ve Somali ile iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: Voa News

bottom of page