top of page

Somali’de Meclis Başkanlığı seçimleri yapıldı

AKEM Editör

29 Nis 2022

İki yıldır ertelenen Somali Meclis seçimlerinde Senato Başkanlığı’na Abdi Hashi, Halk Meclisi Başkanlığı’na Adan Madobe seçildi. Halk Meclisi Başkan Yardımcılığı’na seçilen Sa’diya Yasin, ilk kadın meclis başkan yardımcısı oldu.

İki meclisli sisteme sahip Somali’de iki yıldır ertelenen Meclis seçimleri Nisan 2022’de tamamlandı.

İlk olarak 26 Nisan’da üst meclis olan Somali Senatosu’nun başkanlık seçimleri yapıldı. Abdi Hashi 28 oy ile, 24 oy alan Salah Ahmed Jama’yı az farkla geride bıraktı ve çoğunluk oyuyla ilk turda Somali Federal Parlamentosu Üst Meclisi Başkanı olarak yeniden seçildi. Başkan yardımcılığı seçiminde ise Senatör Ali Shabaan İbrahim, 28 oy ile Senato’nun Başkan Yardımcısı seçildi.

Somali Halk Meclisi olarak bilinen alt mecliste ise başkan ilk turda seçilemedi. İlk turda Hassan Abdinur 98, Adan Madobe 74, Abdullahi Black 33, Aden Saransoor 23, Sharif Abdalla 13, Abdirashid Hiddig 6, Saadiq Abdullahi 5 oy aldı. Çoğunluk sağlanamaması üzerine ikinci tura geçildi. İkinci tura kalan dört isimden Aden Saransoor ve Abdullahi Aden Black seçimden çekilince seçim yarışı Hassan Abdinur ve Şeyh Adan Madobe arasında gerçekleşti.

Seçimlerin ikinci turunda daha önce 2007-2010 arasındaki geçiş döneminde meclis başkanı olarak görev yapan Adan Madobe 163 oyla 89 oy alan Abdinoor’u geride bıraktı ve alt meclisin başkanı oldu. Başkan yardımcılığı seçimlerinde Sa’diya Yasin Haji Samatar, ülkenin ilk kadın Meclis Başkan Yardımcısı olarak seçildi.

bottom of page