top of page

ECOWAS Mali, Burkina Faso ve Gine için yaptırımları erteleme kararı aldı

AKEM Editör

4 Haz 2022

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) zirvesinde, üyeliği askıya alınan Mali, Burkina Faso ve Gine'ye ilave yaptırım uygulanması kararı ertelenirken üç ülke anayasal düzeni yeniden kurmaları ve demokratik seçimler tesis etmeleri konusunda son kez uyarıldı.

ECOWAS, Mali, Burkina Faso ve Gine'deki siyasi durum için cumartesi günü toplandı.

Cumartesi günkü toplantı, bölgesel bloğun üç Afrika ülkesindeki askeri liderlere anayasal düzeni yeniden kurmaları ve demokratik seçimler getirmeleri konusundaki son girişim oldu.

Darbe liderleri konusunda ne yapılacağına karar verilmeleyen toplantıda Mali, Burkina Faso ve Gine'deki askeri cuntalara karşı yaptırım uygulama konusunda Temmuz ayında bir karar alınacağı açıklandı.

Üç ülkenin darbe liderleri, bölgesel bloğun talep ettiğinden çok daha uzun bir siyasi geçiş süreci önerdiler.

ECOWAS, Ocak ayında Mali'ye karşı, bloktaki diğer ülkelerle kara ve hava sınırlarının yanı sıra çoğu ticareti kapatan güçlü ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

Ancak, bu önlemler henüz iktidarda bir değişiklik getirmedi. O zamandan beri, Assimi Goita, bölgesel güvenlik gücünden çekilerek ve aynı zamanda büyük Fransız medya yayıncılarını kapatarak ülkeyi uluslararası alanda daha da izole etti.

Gine'de ordu, 2021 Eylül ayında cumhurbaşkanı Alpha Conde'yi devirdi ve üç yıl içinde sivil yönetime dönüş sözü vermişti.

Burkina Faso’da ise Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, 24 Ocak 2022’de devlet başkanı Roch Christian Kabore’yi görevden indirerek kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Kaynak: AFP

bottom of page