top of page

Dünya Su Forumu Senegal ev sahipliğinde başladı

AKEM Editör

22 Mar 2022

22-27 Mart tarihlerinde Senegal'in başkenti Dakar'da gerçekleşecek 9. Dünya Su Forumu, "Barış ve kalkınma için su güvenliği" teması ile başladı.

İlk kez 1997’de Fas’ta düzenlenen Dünya Su Forumu bu sene ev sahibi Senegal’de başladı. Dakar Arenada açılışı gerçekleşen forumda konuşan Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, milyonlarca insanın yaşam ve sağlığının suyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkati çekerek, barış ve uluslararası güvenliğin de su ile ilgili olduğunu vurguladı. Sall, ülkesinin su temelli çatışmalara uluslararası bir katkıda bulunmak istediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Sall, Birleşmiş Milletler raporlarına değinerek 2 miyondan fazla kişinin kirli su tükettiğine ve acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Foruma katılan Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, "Suya erişim hakkı tüm ülkelerin anayasasında yer almalı. Günlük su temininin garantisi için ücretsiz su ödeneği sağlamalıyız" dedi. Fauchon, su kulanım alışkanlıklarının ve su ile ilgili yasal düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekti: "Suya erişim hakkı tüm ülkelerin anayasasında yer almalı. Günlük su temininin garantisi için ücretsiz su ödeneği sağlamalıyız."

Su temelli çatışmalara son vermek amacıyla resmi bir arabuluculuk mekanizması çağırısında da bulunan Fauchon, buna örnek olarak Gine'den çıkan, Mali'ye uzanan ve Senegal ile Moritanya sınır çizgisi boyunca akan Senegal Nehrinin sorunsuz yönetilmesini gösterdi.

Türkiye'den Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Türkiye Su Enstitüsü'nün de katılım sağladığı forum 26 Mart'a kadar devam edecek.

Kaynak: AA

bottom of page