AKEM Editör
13 Mar 2022
Afrika ülkelerinden çok sayıda cumhurbaşkanı ve bakan Antalya Diplomasi Forumu’nda bir araya geldi. Panellerde konuşma yapan Afrikalı yöneticiler uluslararası toplumu ve BMGK’yı eleştirdi.
‘‘Uluslararası toplum Afrika’ya çifte standart uyguluyor.’’
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio, katıldığı Antalya Diplomasi Forumu’nda “Barış ve refaha uzanan bölgesel ve küresel yollar” panelinde konuştu. Bio konuşmasında 1.2 milyar nüfuslu Afrika’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde temsil edilmemesini eleştirdi.
‘‘Afrika 1.2 milyar insandan oluşuyor ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde sadece bir sandelye için savaşıyoruz. Güvenlik Konseyi kararlarının %70’i Afrika’yı ilgilendiriyor ama Afrika’nın konseyde söz hakkı yok. Bu çifte standarttır.’’
Cumhurbaşkanı Bio, uluslararsı toplumun Afrika’ya yönelik çifte standart uyguladığını belirtti. Sahel’de yaşanan güvenlik sorunlarının tüm dünyayı ilgilendirmei gerektiğini vurguladı.
''Afrika'da kadınlar toplumun bel kemiğidir. ''
Afrika Birliği Kadın, Barış ve Güvenlik Özel Temsilcisi Bineta Diop “Yumuşak Güç Yoluyla Dayanışmayı Güçlendirmek ve Barışı Teşvik Etmek” başlıklı panelde söz aldı. Diop diplomasiyi yaygınlaştırma açısından Türkiye'nin ciddi çabalarının olduğunu vurgulayarak "ADF çerçevesinde yüksek katılımlı etkili bir etkinlik mevcut dünyamıza bir ışık niteliğinde." dedi.
Diop, kadınların da müzakere süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Kadınların seslerinin duyulması için onlara imkan ve güven vermenin önemine değindi. Diop, “Kadınları tartışmanın, diyaloğun merkezine almamız gerekiyor ve bu burada (Antalya Diplomasi Forumu) oluyor” dedi.
Afrikalı kadınlara verdikleri destekten dolayı Türkiye'ye ve Emine Erdoğan'a teşekkür eden Diop, şu sözleri kullandı:
"Burada ortaya konulan iş birliği Afrika ve Afrika kıtasıyla da sizlerin gerçekleştirmiş olduğu değerli ziyaretlerle ve diplomatik çalışmalarla geleceği bu çerçeve inşa etme açısından çok önemli."
‘‘Gençlerin getirdiği değişiklikten ilham almalıyız’’
Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo "Değişimi temsil etmek" konulu panelde konuştu. Embola, ülkesinin genç nüfusundan ve bu nüfusu istihdam etmenin öneminden söz etti.
Cumhurbaşkanı Embola, Gine Bissau nüfusunun yaklaşık 2 milyon olduğunu ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu belirtti. Embola, gençlerin yönetimde yer alması gerektiğini vurguladı:
"Ben iki yıldır cumhurbaşkanıyım. Çok genç bir nüfusumuz var ülkemizde. Ben de çok yaşlıyım diyemem. 50 yaşında olacağım bu sene ama şunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gençliğin getirdiği değişiklikten ilham almamız gerekiyor." dedi.
‘‘İklim değişikliği insanları göçe zorluyor’’
Moritanya Dışişleri Bakanı İsmail Ould Cheikh Ahmed ve Kamerun Dışişleri Bakanı Mbella Mbella “İklim Değişikliği ve Enerjide Dönüşüm” konulu panele katıldı.
Moritanyalı Bakan konuşmasında, Moritanya ve çevresinin iklim krizinden en çok etkilenen coğrafya olduğunu vurguladı. Söz konusu krizin ülkede göçe sebep olduğunu şu sözlerle açıkladı:
“Bölgemizde, ‘Atlantik Yolu’ diye bir yol var. Son yıllarda biz Atlantik yolunda çok daha fazla yoğunluk görmeye başlıyoruz. Su kaynakları giderek azalıyor aynı zamanda tarım faaliyetleri etkilenmiş durumda su kıtlığından dolayı. Bu nedenden dolayı hayvanların da telef olduğunu görüyoruz. Bu da insanları göçe zorluyor.”
‘‘Kültürel mirasın korunmasının teknoloji ile gerçekleştirilmesi önemlidir.’’
Namibya Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakan Yardımcısı Jenelly Matundu, katıldığı Antalya Diplomasi Forumu’nda “Dijital Çağda Kültürel Mirasın Korunması” konulu panelde söz aldı.
Kültürel mirasın korunmasında teknolojinin ve artırılmış gerçekliğin kullanımının önemini vurgulayan Namibyalı Bakan şunları söyledi:
“Namibya hükümeti, Kültür Mirası Konseyi ile artırılmış gerçeklik alanına yatırım yapmaya başladı ve Namibya ulusal kültür mirası bağlamında bu bir ilkti. Bu entegrasyonla teknolojinin kullanımına bu şekilde yaklaşarak farkındalığı ve eğitimi iyileştiriyoruz, böylece dünya toplumuna ulaşmamız daha mümkün oluyor.”
‘‘Aşıya ulaşamayan ülkelere karşı ayrımcılık yapılıyor’’
Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanı David John Francis, “Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele” adlı panele katıldı.
Batı ayrımcılığına değinen bakan, aşı dağıtımı konusunda yapılan ayrımcılığı vurguladı. Bakan Francis “Uluslararası sistemlere sahibiz biliyorsunuz. Uluslararası sistemlerde de biz ve diğerleri algısı var. Bu yüzden sistemler işe yaramıyor. İster George Floyd vakası olsun. Oradan çıkalım aşıya kadar gelelim. Oradan Ukrayna savaşına kadar gelelim. Hepsinde global bir Batı ayrımcılığını görüyoruz.” dedi.
‘‘Kaynakların eşit dağıldığını söyleyemeyiz''
Zimbabve Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakan Yardımcısı Dr. David Musabayana "Gıda Güvenliği ve Tarımın Dönüşümü" konulu panelde konuştu. Musabayan kaynakların dağılımındaki eşitsizliğe değindi.
"Ben konuşmalarımı, çağdaş bir mottomuzla devam ettireceğim. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği 'Dünya beşten büyüktür' mottosuyla devam ettireceğim. Bu mottoyu kendi evimize taşıyabilecek miyiz? Acaba gücün, yetkinin, kaynakların eşit dağılımı var mı? Kıtamız için bu soruyu sorabiliriz." dedi.
David Musabayana kaynakların dağılımındaki eşitsizliğin pandemi dönemiyle birlikte Rusya-Ukrayna krizinde tekrar kendini gösterdiğini belirtti.
‘‘Güvenlik Konseyi’nin reforma ihtiyacı var’’
Güney Afrika Dışişleri Bakanı Naledi Pandor, "Çoktaraflılığı canlandırmak: BM ve ötesi" konulu panelde konuştu. Bakan Pandor Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni eleştirdi. Bakan, konseyin demokratik olmadığını ve reforma ihtiyacı olduğunu şu sözlerle dile getirdi.
"Afrika BMGK'de uygun olarak temsil edilmiyor. Alınan kararlar çok yetersiz, sadece devamlı daimi olan 5 ülkeye yönelik alınıyor. Bu ülkelerin demokratik olmayan bir veto güçleri var, küresel çıkarlar yerine sadece kendi çıkarlarına göre kararlara şekil veriyorlar. Kesinlikle bir reforma ihtiyaç var."
Söz konusu antidemokratik tavra örnek olarak uluslararası toplumun Ukrayna ve diğer ülkelere farklı muamele göstermesi ile örnekledi.
Kaynak: AA