top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdem Aman Shibu

BRICS Bloğunun Genişlemesi ve Etiyopya Üyeliği

BRICS; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'yı içeren bir ülkeler bloğu olarak anılmaktadır. İlk olarak 2009 yılında diğer dört ülke tarafından kurulmuş ve ardından 2010 yılında Afrika içerikli stratejik bir ittifak için Güney Afrika'yı bloğa davet etmiştir. Kuruluşun ardından on yıllar boyunca genişleme meselesiyle ilgilenmediler. Kusura bakmasınlar ama başlangıçtan itibaren bloğa katılması gereken çok sayıda ülkenin dikkatini çektiler, zaman içinde 40 ülkenin başvurduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen 15. #BRICSSummit2023'te BRICS liderleri görüş birliğine vararak altı ülkeyi 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek olan tam üyeliğe davet etme konusunda anlaştı. Davet edilen yeni üye ülkeler Arjantin, Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'dir. Böyle bir adım, Çin de dahil olmak üzere çoğunluk tarafından BRICS'in Batı egemenlik sistemine meydan okumak için çok kutuplu bir dünya düzeninde Küresel Güney'i teşvik etme hedefini güçlendirmenin bir yolu olarak görülüyor. Önceleri küresel nüfusun yaklaşık %40'ını oluşturduğu ve GSYİH'sinin de dünyanın üçte biri olduğu tahmin edilen blok, daha sonra bu rakamı dünya nüfusunun %46'sına çıkarmış ve yeni üyelerin de katkısıyla GSYİH'sini yakın zamanda artırabilir.

 

Bu çalışma, Etiyopya'nın sosyoekonomik-politik perspektifler bağlamında nihai hedef olarak bu gruptan ne şekilde faydalandığını anlamak ve ele almak için BRICS analizine genel bir bakışa odaklanmaktadır.



G7 ve BRICS ekonomilerinin 2010 ve 2023 yıllarında küresel GSYH'deki payları karşılaştırıldığında, BRICS bloğu ekonomisinin zaman zaman yükselerek G7 hegemonya hakimiyet sistemini geride bıraktığı görülmektedir. Örneğin, 2010 yılında G7 ve BRICS blok ekonomilerinin satın alma gücü paritesine göre küresel GSYH'deki paylarının sırasıyla yüzde 34,3 ve yüzde 26,6 olduğu tahmin edilmektedir. Ancak 2023 yılında BRICS'in payı yüzde 32,1'e yükselerek blok ekonomisini küresel GSYH'nin üçte biri (1/3) haline getirirken G7'nin ekonomik payı yüzde 29,9'a gerilemiştir.


Kaynak: Statista Website


BRICS Üyeleri Genişleme Stratejisi

 BRICS'in genişlemedeki en önemli hedefi, gelişmekte olan ekonomi ülkelerini Golbal-Güney'de sosyo-ekonomik-politik güçlendirme konusunda güçlendirmek ve her şeyden önce Batılı ülkelerin bölgedeki etkisini azaltmaktır. BRICS bloğunun stratejisi siyasi ve güvenlik, mali ve ekonomik işbirliği ile kültürel ve halklar arası işbirliği olmak üzere üç temel üzerine inşa edilmiştir. Siyasi ve güvenlik bölümleri blok işbirliğinin ilk ve bel kemiğini oluşturuyor. Böylece işbirliği, barış ve güvenlik konularında "karşılıklı saygı, egemen eşitlik, kapsayıcılık, uzlaşı ve güçlendirilmiş işbirliği ilkeleri" üzerine inşa edilmiştir. İkinci sütun da küresel arenada ekonomik büyümenin çağdaş nihai hedefine odaklanmıştır. Bu nedenle BRICS bloğu, ticaret, sanayi, tarım ürünleri, turizm ve enerji gibi çeşitli konular doğrultusunda birlikte çalışarak blok ülkeleri arasında ekonomik kalkınma ortaklığı konusunda işbirliğini genişletmeyi hedeflemektedir.

 


Blok, 2015 yılında Batı ekonomik sistemine alternatif olarak, Dünya Bankası ve IMF gibi araçlar yoluyla gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkilerini değiştirmek ve yepyeni bir ağ sisteminde yeni bir ekonomik kalkınma ve büyüme vizyonu oluşturmak için Yeni Kalkınma Bankası'nı kurdu. Buna karşılık Avrupa Yatırım Bankası Başkanı, Batılı hükümetleri, yoksul ülkeleri mümkün olduğunca hızlı bir şekidle desteklemedikleri takdirde "Küresel Güney "in güvenini kaybedebilecekleri konusunda uyardı. Bununla birlikte, öncelikle Yeni Kalkınma Bankası blok üyelerine kredi vermeyi hedeflemiştir:

 

"AAA ve AA+ kredi notu ile yükselen piyasalara ve gelişmekte olan ülkelere altyapı açığı, sürdürülebilir kalkınma ve güç paylaşımında eşitlik için finansal destek sağlamada katalizör bir rol oynamak."

 

Üçüncü sütun ise araştırma ve inovasyon, deneyim paylaşımı ve uzaktan algılama uydu takımyıldızı ile uyumlu 4.0 Endüstri devrimi platformu ile sanayileşmenin hızlandırılmasına odaklanmıştır. Kurumun nihai hedefinin, Batı hegemonya sistemini her yönüyle geride bırakmak için Küresel-Güney jeopolitik etkin işbirliklerini güçlendirmek olması bekleniyor.

 

BRICS bloğunun en stratejik alanları, yeni pazarlara erişmek için grup arasındaki en büyük ekonomik güçlenmenin geliştirilmesi ve inşası doğrultusunda teknoloji transferi ve ağ oluşturma, jeopolitik barış ve güvenlik konularında güçlü işbirliği, ticaret ve finansal ortaklıklar Yeni Kalkınma Bankası'ndan kolayca krediye erişim ve özellikle yerel para birimi kullanarak ticaret olanakları, tarım ürünleri, turizm ve çeşitli hizmetlerin yanı sıra kültürel ve insanlar arası ilişkilerdir. Bu bağlamda bloğun, genel olarak Batı hegemonyasına karşı Küresel Güney'deki gelişmekte olan ülkelerin lehine güçlü bir ekonomik güçlenme ve siyasi etki oluşturması beklenmektedir.

 


BRICS Üyesi Olarak Etiyopya

Dr. Abiy Ahmed (Etiyopya Başbakanı) sosyal medya aracılığıyla Twitter ve Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, "Bu, kapsayıcı ve müreffeh bir küresel düzen yolunda ülkemiz için tarihi bir andır. BRICS, günümüzde nüfus ve GSYİH bakımından dünyanın en güçlü ve en popüler bloklarından biridir. Birçok ülke bu bloğa katılmak için başvuruda bulunmuş olsa da, sadece altı ülke blok tarafından belirlenen kriterleri yerine getirerek bu dönemi kabul etmiştir. Bu aynı zamanda Etiyopya hükümeti ve Etiyopya halkı için yürütülen etkili diplomatik başarı nedeniyle büyük bir başarıdır. Etiyopya'nın BRICS'e kabul edilmesinin diğer ana nedenleri arasında; birincisi küresel arenadaki tarihimiz, ikincisi en hızlı GSYİH büyümemiz ve müreffeh başarımız, bir diğer konu ise yeşil mirasımız ve yeşil enerji politikamız ve uygulamamız, tarımsal faaliyetlerde gıda maddeleri açısından kendi kendine yeterli bir çaba ve Etiyopya'nın BRICS liderleriyle tek taraflı ve ikili işbirliğindeki diplomasi başarısı yer alıyor."

 


Bu gruptan gerekli faydaların elde edilebilmesi için ülke düzeyinde çeşitli sektörlerden bir araya gelen ve Maliye Bakanı, Dışişleri Bakanı, Tarım Bakanı, İnovasyon ve Teknoloji Bakanı, Sanayi Bakanı gibi üyelerin yer aldığı bir "Odak Komite "nin entegre edildiği yeni bir yapı kurulabilir, Diğerlerinin yanı sıra Planlama ve Kalkınma Bakanlığı, Şehircilik ve Altyapı Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı, BRICS bloğu ülkelerinin Büyükelçilikleri ve seçilen Üniversitelerden işletme, tarım ve diğer ilgili alanlardaki Ar-Ge merkezlerinin yanı sıra kamu ve özel sektörün önde gelen kuruluşlarından adım adım tüm paydaş prosedürlerini içeren (örn. e., Özellikle güçlü ekonomik kalkınma ve büyüme için hammadde ürünleri, insan sermayesi ve know-how becerileri gibi katma değerli hizmetler ve kaynaklar açısından yeni umutlar, yüksek potansiyeller ve gelecek vaat eden yeni pazarda yeni koridorları ve fırsatları teşvik etmek ve geliştirmek için ithalat ve ihracatta blok ülkeleriyle yüksek oranda çalışan bireyler yatırımcılar).

 

Tavsiye edilen odak komitesi buna uygun olarak aylık olarak en az bir kez rapor hazırlamalıdır. Bu da BRICS hedefi doğrultusunda mevcut politikada daha sağlam bir strateji geliştirme ve reforma ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmektedir ki bu da her bir ülkeyle hem bireysel hem de bir bütün olarak sağlam bir çerçevede ilgilenmek ve ortaklıklar kurmak için uzmanlık alanları olarak odaklanılması gereken şeydir. Bu tür girişimler, tüm sektörün etkinliğini ve verimliliğini doğru bir şekilde arttırır, deneyim paylaşımını geliştirir ve üyelik grubu işbirliği ve ortaklıkları arasındaki kısa ve uzun vadeli dönemlere ilişkin uzman eğitimini teşvik eder, verimli proje finansmanı ile uyumlu bir kazan-kazan stratejisine dayanır.

 

Sonuç ve Değerlendirmeler

 Etiyopya 2020 yılında kendi ekonomik kalkınma ve reform politikasını başlatıyor. Şimdiye kadar BRICS bloğuna katılma fırsatının, Etiyopya'nın mali piyasa olanakları, barış ve güvenlik sorunları, ihracatta tarımsal ürün iyileştirmesi, sanayi ve altyapı tesisleri ve teknoloji transferi ve turizm destinasyonu dahil olmak üzere sosyoekonomik ve siyasi açıdan büyüme açısından çıkarlarını daha fazla karşılamasına yardımcı olması ve güçlendirmesi beklenmektedir. mikro-ekonomik ve makro-ekonomik düzeyde yeni iş fırsatları ve istihdam yaratan orantılı gelirler elde etmek için diğerleri arasında.

 

Bu bağlamda Etiyopya, ithalat ve ihracat sektörlerine yönelik olarak bu grup pazarının kendisinden yüksek oranda talep ettiği şeylere uygun şekilde akıllıca çalışırsa ve Etiyopya da önceki dönemden ziyade bu fırsatları kullanarak tedarik sağlarsa bu ittifaktan faydalanabilir. Yeni zorluklar ve risklerin yanı sıra bürokrasi ve düzenleme sorunlarının her zamanki gibi mevcut olduğunu, ancak bu tür handikapların, eksikliklerin ve sınırlamaların zamanında aşılmasının son derece önemli olduğunu ve bu fırsatlarla başa çıkmanın, özellikle de Yeni Kalkınma Bankası aracılığıyla yerel para birimi üzerinden ticaret ve ortaklık yapmanın, şu anda en azından başka bir tarafta döviz sorunlarının üstesinden gelmek için yolculuğu bir açıdan sorunsuz hale getirdiğini akılda tutmak çok önemlidir. Bu nedenle, yukarıda bahsi geçen odak komitenin birçok sektörden ve ayrıca çeşitli bakanlar altında önemli bir danışma komitesinin yanı sıra ilgili alanlarda çalışan diğer kurumlar arasında bu konuda iyi organize olmuş bir şekilde kurularak hızlı bir şekilde ilerlemek için bu grupların neyi, hangi ürünleri ve nasıl ele aldıklarını bilmek ve buna göre en az ayda bir veya en az üç ayda bir gerekli raporu üretmek ülke yararını artırmak için hayati önem taşımaktadır.

 

Referanslar

 

13 görüntüleme

Comentarios


bottom of page