Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat 2022'de DR Kongo ve Senegal'i ziyaret ederek yeni bir Afrika Turu gerçekleştirdi. Bu ziyaretler, Ankara'ya Afrika'daki varlığını güçlendirmesi ve aynı zamanda Türkiye'nin Afrika ülkelerinin kalkınmasında önemli bir ortak olarak büyüyen konumunu teyit etmesi için yeni fırsatlar sunuyor. Cumhurbaşkanı'na özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil gibi işadamları ve hükümet üyelerinden oluşan güçlü bir heyet eşlik etti. Karaismailoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir[1]. Bir Türk firması tarafından inşa edilen yeni Diamniadio Olimpiyat Stadı'nın bayramlık açılışı, ekonomik diplomasinin sonuçlarını ve Türkiye ile Senegal arasındaki ayrıcalıklı ilişkileri gözler önüne serdi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: Türkiye ile Yedi Mutabakat Muhtırası
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika gezisinin ilk etabı için 20 Şubat 2022 Pazar günü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne geldi. Bilinmelidir ki bu, Erdoğan'ın o zamanki Başbakan olduğu 2010 yılında Abdullah Gül'ün ziyaretinden bu yana bir Türk Cumhurbaşkanının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne yaptığı ilk resmi ziyarettir. Bu yeni ziyaret, Aralık 2021'de İstanbul'da düzenlenen ve Kongo Devlet Başkanı Felix Tshisekedi'nin katıldığı 3. Türkiye-Afrika Zirvesi'nde ifade edildiği gibi, Türkiye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin diplomatik ilişkilerini geliştirmeleri için bir fırsat ve teyididir.
Pazar günü, iki cumhurbaşkanı yüz yüze bir görüşme yaptı, heyetlerine uzun bir çalışma toplantısı yaptı ve özellikle yedi mutabakat zaptı imzaladı. İmzalanan protokoller : “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri Çerçeve Anlaşması”; “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Nakdi Yardım Uygulama Protokolü”; “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayii İşbirliği Anlaşması”; “Kongo Nehri ve Kolları Üzerinde Kinşasa Finans Merkezi, Altyapı ve Nehir Taşımacılığı Mutabakat Muhtırası”; ve “1083 Kilometre Karayolu İnşaatı ve Demiryolu Hattı Yapımına İlişkin Mutabakat Zaptı”[2].
Bu anlaşmalar, Türkiye'nin Afrika ülkeleri için çok boyutlu bir ortak olma hedefini teyit etmektedir. Sadece ekonomik konular değil, aynı zamanda askeri ve güvenlik temelli anlaşmaların artması ve Afrika'daki altyapıların modernizasyonuna katkısı da önemlidir. Türk Dış Politikasının Covid-diplomasi yeni becerisi unutulmamış. Türkiye, son İstanbul Zirvesi'nde kıtanın Covid-19 ile daha iyi mücadele etmesine yardımcı olma niyetini dile getirdi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Tshisekedi'ye 1,1 milyon doz aşı teklif edildi.
Senegal: Erdoğan'ın Afrika'ya yönelik dış politikası için stratejik bir ülke
DR Kongo'dan sonra Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü Senegal'e geldi. Bu, Batı Afrika ülkesine 5. ziyaretiydi. Senegal ile Türkiye arasındaki ilişkiler yirmi yıldır büyük bir evrim geçirmektedir. Senegal, bir şekilde Türkiye'nin Afrika'daki ekonomik diplomasisine açılan bir kapıdır. Bu ziyaret, esas olarak bazı Türk firmalarının Senegal'deki başarılarının kutlanmasıyla damgasını vurdu.
Geleneksel yüz yüze görüşme ile başlayan ziyaret, daha sonra anlaşmaların imzalanmasıyla başladı. İki ülke beş yeni mutabakat zaptı imzaladı: "Protokol Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası"; "Medya ve İletişim Alanlarında İşbirliği Protokolü"; "Güvenlik Alanında İşbirliği Anlaşması"; "Denizcilik İşbirliği Anlaşması"; ve spor bakanlarında “İşbirliği Mutabakat Zaptı”[3]. İki delegasyon, ekonomik ilişkilerinin önemli seviyesini vurgulamak için bir iş forumuna da katıldılar.
Türkiye-Senegal ticaret hacmi 2018 yılında 400 milyon dolar iken 2021'de 540 milyon dolara ulaştı. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall yaptığı açıklamada "Türkiye ile Senegal arasındaki siyasi ilişkilerden ve ekonomik işbirliğinden memnunum. Bunlar, dokunan sağlam ve çeşitlendirilmiş bir yasal çerçeve ile uzun süredir devam eden ilişkilerdir. siyasi istişareler, altyapı, enerji, tarım, eğitim, su, ulaşım, çevre, sanayi, ticaret, kültür ve savunma gibi çeşitli alanlarda" geliştiğini ifade etti[4]. Erdoğan, Türk firmalarının Senegal'deki ekonomik performansının ve 1 milyar dolarlık ticaret alışverişi seviyesine ulaşma hedefinin de altını çizdi. "2021 yılında ikili ticaret hacmimiz bir önceki yıla göre %42 artarak 540 milyon doları aştı. Hedefimiz bu rakamın 1 milyar dolara ulaşması."[5]
Ziyaretin ikinci aşaması ise Türkiye Büyükelçiliği'nin yeni binalarının açılışı oldu. Törende, Senegal Dışişleri Bakanı Aissata Tall Sall, Senegal'in amacının Türkiye'nin Afrika'daki genişlemesinin “kapısı” olma hedefini özellikle vurguladı[6]. Bu, iki ülkeyi birbirine bağlayan tarihi ilişkileri ve Senegal'in Türkiye için diplomatik önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak bir vizyondur. “Afrika ülkeleri arasında Senegal bizim için gerçekten istisnai bir konuma sahip. Dakar Büyükelçiliğimiz, 1960'lı yıllarda Afrika'da açtığımız ilk büyükelçiliklerden biridir. Yine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA, Batı Afrika'daki ilk ofisini 2007 yılında Dakar'da açtı. Senegal ve Dakar, Afrika'yı yeniden kucaklayıp kucakladığımız ilk adres oldu. Bugün güçlü tarihi, kültürel ve insani bağlarımızı bir adım öteye taşıyoruz” dedi[7]. TİKA'nın Senegal'de açılmasından bu yana Senegal'de Türk firmaları tarafından 186 proje hayata geçirildi. Cumhurbaşkanı, Senegal'e insani yardım için 10 milyon dolar ayıran Türkiye Diyanet Vakfı'nın rolüne de vurgu yaptı.
Bu resmi ziyaretin son adımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'in adını taşıyan Senegal Olimpiyat Stadı'nın açılışına katılması oldu. Stadyum, Senegal ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin en iyi sonuçlarından biridir. Yeni AFCON Şampiyonu olan Senegal, artık sportif itibarı boyutunda sportif bir altyapıya sahip. Bu spor kompleksi, yaklaşık 50.000 kişilik bir stadyum, iki ek saha, bir atletizm pisti ve 238 milyon dolara mal olan bir müzeden oluşuyor. Türk firması SUMMA'nın inşaatı sadece 18 ayda tamamlaması Türkiye'nin itibarını da artırıyor. Gerçekten de Senegal, diğer ortaklarla altyapının teslim süresiyle ilgili sorunlar yaşıyordu. Uluslararası Abdou Diouf Merkezi'nin veya bu stadyumun inşası yoluyla Senegal'in Türkiye ile yaşadıkları, Senegal hükümetinin Türk işgücüne olan güvenini güçlendirebilir.
Türkiye'nin Afrika'daki yumuşak gücü, özellikle Senegal'e yönelik, işbirliğinin sahip olduğu ekonomik sonuçlarla güçleniyor. Bu tür altyapıların başarısı ve Afrika'ya getirdiği teknoloji, Afrika ülkelerinin kalkınma sürecine büyük katkı sağlamıştır. Türkiye-Afrika ilişkilerinin güçlendirilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrikalı liderler ve halklarla görüşme imkanıyla da mümkün oluyor. Kıta ile Türkiye arasında altını çizdiği ortaklık ve kardeşlik ilişkisi, Türkiye'nin Afrika'da nasıl algılandığı konusunda önemli bir değerdir. Erdoğan, diğer büyük veya orta güçlerin paternalist veya küçümseyici söylemlerinden uzak, Türkiye'yi Afrika ile önemli tarihsel bağları ve ortak hedefleri olan biri olarak konumlandırıyor. Türkiye'yi Afrika ülkeleri için bir model ve Afrika gerçekleriyle bağlantılı bir ekonomik model olarak öne çıkardı ve Afrika ile ortak bir gelecek inşa etme niyetini dile getirdi. "Üçüncü bin yıl Afrika dönemi olacağı için kendimizi iyi hazırlamalıyız. Afrikalı kardeşlerimize ortak tecrübelerimizin ışığında geleceği birlikte inşa etmelerini öneriyoruz"[8].
Kaynaklar
AfricaNews. “Presidents Sall and Erdogan Celebrate Countries’ ‘Close Friendship.’” Africanews, February 22, 2022. https://www.africanews.com/2022/02/22/presidents-sall-and-erdogan-celebrate-close-friendship-in-senegal/.
Contribution. “Lettre du président turc Recep Tayyip Erdoğan au peuple sénégalais.” Financial Afrik (blog), February 21, 2022. https://www.financialafrik.com/2022/02/21/lettre-du-president-turc-recep-tayyip-erdogan-au-peuple-senegalais/.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan: Senegal’le Münasebetlerimiz Mükemmel Düzeyde Seyrediyor.” Accessed February 23, 2022. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cumhurbaskani-erdogan-senegalle-munasebetlerimiz-mukemmel-duzeyde-seyrediyor/2509957.
Lequotidien - Journal d’information Générale. “Diplomatie - Me Aïssata Tall Sall, ministre des Affaires étrangères : «Le Sénégal veut être la porte d’entrée de la Turquie sur le continent africain»,” February 23, 2022. https://lequotidien.sn/diplomatie-me-aissata-tall-sall-ministre-des-affaires-etrangeres-le-senegal-veut-etre-la-porte-dentree-de-la-turquie-sur-le-continent-africain/.
“Le Président Turc, Erdogan, Entame Une Nouvelle Tournée Africaine.” Accessed February 23, 2022. https://www.aa.com.tr/fr/turquie/le-président-turc-erdogan-entame-une-nouvelle-tournée-africaine/2507766.
Rédaction, La. “Turquie-RDC : voici les 7 accords de coopération signés entre les deux pays | Zoom Eco,” February 22, 2022. https://zoom-eco.net/developpement/turquie-rdc-voici-les-7-accords-de-cooperation-signes-entre-les-deux-pays/.
“Türkiye Ile Senegal Arasında 5 Anlaşma Imzalandı.” Accessed February 23, 2022. https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiye-ile-senegal-arasinda-5-anlasma-imzalandi/2509387.
Dipnotlar
[1] “Le Président Turc, Erdogan, Entame Une Nouvelle Tournée Africaine,” accessed February 23, 2022, https://www.aa.com.tr/fr/turquie/le-président-turc-erdogan-entame-une-nouvelle-tournée-africaine/2507766. [2] La Rédaction, “Turquie-RDC : voici les 7 accords de coopération signés entre les deux pays | Zoom Eco,” February 22, 2022, https://zoom-eco.net/developpement/turquie-rdc-voici-les-7-accords-de-cooperation-signes-entre-les-deux-pays/. [3] “Türkiye Ile Senegal Arasında 5 Anlaşma Imzalandı,” accessed February 23, 2022, https://www.aa.com.tr/tr/gundem/turkiye-ile-senegal-arasinda-5-anlasma-imzalandi/2509387. [4] AfricaNews, “Presidents Sall and Erdogan Celebrate Countries’ ‘Close Friendship,’” Africanews, February 22, 2022, https://www.africanews.com/2022/02/22/presidents-sall-and-erdogan-celebrate-close-friendship-in-senegal/. [5] AfricaNews. [6] “Diplomatie - Me Aïssata Tall Sall, ministre des Affaires étrangères : «Le Sénégal veut être la porte d’entrée de la Turquie sur le continent africain»,” Lequotidien - Journal d’information Générale (blog), February 23, 2022, https://lequotidien.sn/diplomatie-me-aissata-tall-sall-ministre-des-affaires-etrangeres-le-senegal-veut-etre-la-porte-dentree-de-la-turquie-sur-le-continent-africain/. [7] “Cumhurbaşkanı Erdoğan: Senegal’le Münasebetlerimiz Mükemmel Düzeyde Seyrediyor,” accessed February 23, 2022, https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cumhurbaskani-erdogan-senegalle-munasebetlerimiz-mukemmel-duzeyde-seyrediyor/2509957. [8] Contribution, “Lettre du président turc Recep Tayyip Erdoğan au peuple sénégalais,” Financial Afrik (blog), February 21, 2022, https://www.financialafrik.com/2022/02/21/lettre-du-president-turc-recep-tayyip-erdogan-au-peuple-senegalais/.
Kommentarer